9 Populaire Nederlandse hondenrassen – De Nieuwe Hond


Welkom in de wereld van Nederlandse hondenrassen

Nederland, een land dat bekend staat om zijn tulpen, windmolens en grachten, heeft ook een rijke geschiedenis als het gaat om Nederlandse hondenrassen. Met het laagland dat zich uitstrekt van de Noordzee tot de Duitse grens, heeft Nederland een verscheidenheid aan landschappen die in de loop der jaren hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van diverse en unieke hondenrassen. Deze rassen, geworteld in de Nederlandse cultuur en geschiedenis, vertegenwoordigen het vakmanschap en de zorg van fokkers en hondenliefhebbers door de eeuwen heen.

Elk Nederlands hondenras vertelt een verhaal; een verhaal van functie, cultuur en passie. Of ze nu werden gefokt voor het hoeden van vee in de uitgestrekte weiden, voor het jagen in de dichte bossen, of als metgezellen in de stedelijke omgevingen van Amsterdam of Utrecht, deze honden zijn stuk voor stuk emblematisch voor de Nederlandse manier van leven. Ze weerspiegelen de pragmatische en innovatieve geest van het Nederlandse volk, dat altijd het beste in hun viervoetige vrienden heeft gezien en deze kwaliteiten door de generaties heen heeft verfijnd.

Maak kennis met de Nederlandse hondenrassen

Als u onze website bezoekt, bevindt u zich op een reis door de tijd en de traditie van de Nederlandse hondenfokkerij. U zult kennismaken met rassen zoals de Nederlandse Schapendoes, bekend om zijn levendige karakter en dikke vacht, ideaal voor het hoeden in het vaak koude en vochtige klimaat. Of de elegante Markiesje, een sierlijke verschijning die vaak op oude Nederlandse schilderijen te vinden is. Er is het onverschrokken Kooikerhondje, met zijn kenmerkende vachtkleur en historische taak om eenden naar kooien te lokken. En natuurlijk zijn er nog vele andere rassen die allemaal hun eigen unieke charme en geschiedenis hebben.

Naast het leren over de verschillende rassen, zult u ook inzicht krijgen in de zorg, training en voeding die nodig zijn om deze honden gezond en gelukkig te houden. Onze missie is om een brug te slaan tussen de rijke traditie van de Nederlandse hondenfokkerij en de moderne hondenliefhebber. Of u nu een trotse eigenaar bent van een van deze rassen, overweegt er een toe te voegen aan uw gezin, of gewoon een hondenliefhebber bent die meer wil weten over de Nederlandse hondencultuur, wij hopen dat u hier waardevolle informatie en inspiratie zult vinden.

Duik in de fascinerende wereld van Nederlandse hondenrassen en ontdek een uniek stukje van het Nederlandse erfgoed!

Lijst met Nederlandse hondenrassen:

  1. Nederlandse Schapendoes – Een middelgrote, harige herdershond met een vrolijk en actief karakter.
  2. Kooikerhondje – Een klein tot middelgroot ras dat oorspronkelijk werd gebruikt voor het lokken van eenden. Ze hebben een kenmerkende witte en oranje kleur en zijn vrij levendig en alert.
  3. Markiesje – Een klein, sierlijk zwart-wit ras dat waarschijnlijk al enkele eeuwen bestaat, maar pas recentelijk officiële erkenning heeft gekregen.
  4. Wetterhoun – Ook bekend als de Friese Waterhond, is dit een robuuste jachthond met een krullende of golvende vacht, oorspronkelijk gefokt voor de jacht op otters en wilde eenden.
  5. Stabijhoun – Ook bekend als de Stabyhoun of Friese Stabij, is dit een veelzijdige boerderijhond die kan worden gebruikt voor jagen, bewaken en herden. Ze zijn vriendelijk en goed met kinderen.
  6. Drentsche Patrijshond – Een middelgrote jachthond met een vriendelijk en intelligent karakter, oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op vogels.
  7. Saarlooswolfhond – Gefokt door het kruisen van een Duitse Herder met een Euraziatische wolf. Het is een groot ras met een wolfachtig uiterlijk.
  8. Hollandse Herder – Vergelijkbaar in uiterlijk met de Belgische en Duitse herders, maar met een duidelijke Hollandse twist. Het komt in drie vachtvariëteiten: kort, lang en ruwharig.
  9. Hollandse Smoushond – Behoort tot de kleine hondenrassen en is een ruwharige hond die oorspronkelijk werd gefokt als rattenvanger. Ze hebben een vriendelijk en levendig karakter.

Dit zijn de voornaamste inheemse Nederlandse hondenrassen waarbij elk ras een eigen unieke geschiedenis, uiterlijk en temperament heeft.

Nederlandse hondenrassen met foto

Nederlandse Schapendoes – Dit is een levendig en behendig ras, oorspronkelijk gebruikt om schapen te hoeden. De Schapendoes heeft een lange, dichte vacht en expressieve ogen die vaak verborgen zijn onder zijn karakteristieke haarlokken. Ondanks hun schattige uiterlijk zijn ze uiterst energiek en hebben ze veel beweging nodig. Lees meer over het karakter van Schapendoes

Nederlandse hondenrassen - schapendoes

Kooikerhondje – Hun naam komt van het Nederlandse woord ‘kooi’, wat verwijst naar een val of valstrik. Deze honden werden traditioneel gebruikt om eenden naar netten of kooien te lokken. Ze zijn zeer intelligent, waakzaam en hebben een evenwichtig karakter. Hun opvallende vachtkleur maakt ze gemakkelijk herkenbaar. Kom meer te weten over de opvoeding van het Kooikerhondje

Nederlandse hondenrassen - Kooikerhondje Depositphotos_149825516_S

Markiesje – Dit elegante ras, vaak te zien op historische Nederlandse schilderijen, heeft een vriendelijke en zachte aard. Hoewel hun exacte oorsprong onbekend is, zijn ze diep geworteld in de Nederlandse geschiedenis. Ze zijn zeer sociaal en zijn bekend om hun sterke band met hun eigenaars. Rasfiche Markiesje

Nederlandse hondenrassen - markiesje

Wetterhoun – Met een waterafstotende vacht en een liefde voor zwemmen, was de Wetterhoun een uitstekende jager in de moerassige gebieden van Friesland. Ze zijn rustig van aard maar kunnen ook waakzaam zijn, waardoor ze goede waakhonden zijn. Rasfiche Wetterhoun

Nederlandse hondenrassen - Wetterhoun

Stabijhoun – Deze honden staan bekend om hun veelzijdigheid. Hun zachte aard maakt ze uitstekende gezelschapshonden, terwijl hun intelligentie en trainbaarheid ze geschikt maken voor verschillende taken op de boerderij. Ze hebben een dichte, zachte vacht en een kenmerkende ‘staart met een witte punt’. Rasfiche Stabijhoun

Nederlandse hondenrassen - Friese-Stabij-Depositphotos_42774045_S

Drentsche Patrijshond – Dit ras heeft een sterke jachtinstinct en is een uitstekende pointer. Ze zijn zeer toegewijd aan hun gezin en zijn vaak voorzichtig rondom vreemden, wat ze tot uitstekende waakhonden maakt. Hun zachte en liefdevolle aard maakt ze ook geweldig als gezinshuisdier. Rasfiche Drentsche Patrijshond

Nederlandse hondenrassen - drentse-patrijshond

Saarlooswolfhond – Geïnspireerd door de natuurlijke kwaliteiten van de wolf, werd dit ras in de 20e eeuw gecreëerd. Ze zijn gereserveerd, onafhankelijk en hebben een sterk territoriaal instinct. Hun opvallende uiterlijk is een perfecte combinatie van het nobele van een wolf en het trouwe van een hond. Rasfiche Saarlooswolfshond

Nederlandse hondenrassen - Saarloos wolfhond Depositphotos_113170458_S

Hollandse Herder – Deze honden zijn extreem loyaal en intelligent. Ze werden oorspronkelijk gebruikt voor het hoeden van vee, waardoor ze een hoge energie en een sterk werkethos hebben. Afhankelijk van hun vachttype vereisen ze verschillende verzorgingsroutines. Rasfiche Hollandse Herder

Nederlandse hondenrassen - hollandse-herder-Depositphotos_106515160_S

Hollandse Smoushond – Met hun kenmerkende ruige vacht en levendige persoonlijkheid, zijn deze honden zowel charmant als functioneel. Ondanks hun kleine formaat zijn ze dapper en onverschrokken, wat hen in het verleden nuttig maakte voor het vangen van ratten. Ze zijn vriendelijk en aanhankelijk, waardoor ze geweldige metgezellen zijn voor gezinnen. Rasfiche Hollandse Smoushond

Nederlandse hondenrassen - hollandse smoushond Depositphotos_337394282_S

Terwijl we onze verkenning van de diverse en prachtige wereld van Nederlandse hondenrassen afronden, willen we een moment nemen om de diepe wortels en tradities te erkennen die deze rassen hebben gevormd. Elk ras vertegenwoordigt een stukje van de rijke Nederlandse geschiedenis en cultuur, een levendig bewijs van generaties van toewijding, vakmanschap en passie. Ze zijn een weerspiegeling van de Nederlandse waarden: hard werken, innovatie en een diepe liefde voor de natuurlijke wereld.

Voor diegenen onder u die de trotse eigenaren zijn van één of meerderen Nederlands hondenrassen, moedigen we u aan om de tradities en verhalen te blijven delen en vieren. Voor degenen die overwegen om hun leven te verrijken met een van deze prachtige rassen, hopen we dat onze website u heeft voorzien van de nodige kennis en inspiratie om een weloverwogen keuze te maken.

In afsluiting willen we onze diepe dankbaarheid uiten aan de gemeenschap van fokkers, trainers en hondenliefhebbers die de Nederlandse hondenwereld levendig en welvarend houden. Het is door uw onvermoeibare inzet en liefde dat deze Nederlandse hondenrassen blijven floreren en harten over de hele wereld veroveren.https://www.nieuwehond.nl/nederlandse-hondenrassen/