IJslandse hond | Karakter | Verzorging | Hondenrassen


IJslandse hond

De IJslandse hond is een aanhankelijke, intelligente en actieve gezelschapshond. Het is ook een van de zeldzamere rassen, met een kleine fanbase. De IJslandse hond heeft veel talenten en capaciteiten; het kan worden gebruikt voor hondensporten, paardrijden of als lid van actieve gezinnen. Het is ook gemakkelijk te trainen en zeer robuust. Ondanks dat het ras in IJsland bijna uitgestorven is, is het blijven gedijen in andere regio’s. IJslandse honden houden van mensen en ontwikkelen hechte banden met hun families. Ze zijn geweldige huisgenoten voor kinderen vanwege hun geduld en rustige temperament.

IJslandse hond – FCI Rasgroep 5

De IJslandse hond behoort tot de rasgroep van de Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst: IJsland
Huidige en oorspronkelijke taken: Herdershond
Temperament: Vrolijk, Behendig, Energiek, Alert, Taai, Onderzoekend
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 42 en 48 cm. – Teven tussen de 38 en 44 cm.
Gewicht: Ze wegen ongeveer 14 kg.

Hoofd
IJslandse honden hebben een licht hoofd dat breed is tussen de oren. De snuit is eerder kort dan lang. De stop is duidelijk maar niet te lang. De lippen zijn kort en gesloten.
Lichaam
Het zijn lichtgebouwde middelgrote honden. Het lichaam is sterk en vrij kort. De borst is breed en diep. De benen van de IJslandse hond zijn recht en gespierd. De voeten zijn ovaal van vorm.

Vacht: De bovenvacht is vrij hard en matig lang. Rond de hals op de staart en de broek is het haar langer.
Kleuren: Lichtreebruin met zwarte haarpunten is de meest voorkomende kleur. Ook wit met rosse aftekeningen komen voor.

Geschiedenis

Het hondenras dat oorspronkelijk uit IJsland kwam, had meerdere toepassingen. Honderden jaren lang gebruikten de bewoners van het eiland honden om te jagen, te kijken, te hoeden en paarden en schapen te fokken. Omdat IJsland een geïsoleerde locatie is, gebruikten de inwoners een enkel hondenras voor al deze doeleinden in plaats van meerdere rassen zoals in andere landen.

De IJslandse hond is een middelgrote hond die door de Vikingen in IJsland werd geïntroduceerd. Sindsdien is het een integraal onderdeel geworden van het gezin dat hard werkt als herdershond in zijn thuisland. Sindsdien hebben echter andere hondenrassen de typische IJslandse herdershond in IJsland verdrongen. Gelukkig zijn steeds meer mensen over de hele wereld fan geworden van de IJslandse hond.

IJslandse hond Depositphotos_98394944_S

Gedrag

De IJslandse hond is een hondenras dat wordt beschreven als een Duitse herder of spits. Ze zijn zeer aanpasbaar door hun flexibele karakter en unieke uitstraling. De IJslandse hond heeft een goede hoeveelheid intelligentie; ze zijn nieuwsgierig, attent, zelfverzekerd en openhartig. Ze tonen ook moed en een eerlijke houding. Ze zijn niet geïnteresseerd in het overnemen van leiderschap, maar blijven liever bij hun menselijke metgezel. De IJslandse hond werkt graag met mensen. Ze doen aan hondensporten, fungeren als metgezel op lange reizen, hoeden schapen en verjagen ratten. Ze kunnen in het algemeen ook als gezelschapsdier dienen.

Karakter

Een hond met een vriendelijk karakter en een open instelling komt voort uit een goede socialisatie en opvoeding. Ze kunnen een sterk jachtinstinct ontwikkelen en zijn gemakkelijk aan te leren. Zorg er bij het trainen van uw hond voor dat u hem een ​​commando leert om hem terug te roepen en hem te begeleiden met een lijn die goed is vastgemaakt. De IJslandse hond houdt ervan om zowel lichaam als geest te trainen. Ze genieten van bijna elke fysieke activiteit, inclusief hondentrucs en behendigheid.

De IJslandse hond is een opgewekte, sociale en vriendelijke hond. Het karakter is evenwichtig en stabiel. ze zijn attent op wat er in de omgeving gebeurt en ook vrij waaks. Ze zijn moedig en onvermoeibaar. Naar hun baas toe zijn ze aanhankelijk. Het is een hond die graag blaft. Alleen zijn of lang in een kennel zitten wordt door dit ras als een straf ervaren.

IJslandse hond Depositphotos_186308058_S

Sociaal

Tegenover kinderen stellen IJslandse honden zich geduldig en goedmoedig op. Wanneer ze vroeg gesocialiseerd zijn met katten en andere huisdieren dan geeft dit evenmin geen problemen. Ze gaan in de regel bijzonder goed om met soortgenoten. Tegenover bekenden en onbekenden stellen ze zich vriendelijk op.

Omgang

Ze hebben redelijk wat beweging nodig. Neem hem geregeld mee op lange wandelingen en laat hem daarnaast onaangelijnd ravotten en spelen. Ze hebben niet de neiging om zelfstandig op pad te gaan. Ook voor een balspelletje zijn ze altijd te porren.

Verzorging

De vacht van de IJslandse hond is dicht en waterafstotend. Daarnaast is de hond vrij schoon van zichzelf en heeft hij weinig vachtverzorging nodig. Eenmaal in de week kammen is voldoende. In de verharingsperiode dient de vacht van de IJslandse hond iets vaker en grondig geborsteld te worden. Houd de nagels kort en let hierbij vooral op de wolfsklauw, deze raakt de grond niet en kan gaan krullen. De wolfsklauw mag niet worden verwijderd, omdat dit een raskenmerk is. Deze honden houden zowel van een hondenmatras als van een degelijke hondenmand. Laat je hond nooit op de vloer slapen om artrose te voorkomen.

IJslandse hond Depositphotos_161933100_S

Opvoeding

Het zijn intelligente honden en zijn niet heel moeilijk op te voeden. Ze hebben een vrolijke, vriendelijke, duidelijke en consequente opvoeding nodig. Ze leren het snelst bij een afwisselende training die hun voldoende uitdaging biedt. De IJslandse hond heeft veel zorg nodig om op te voeden en gezond te houden.

Puppy opvoeden

De actieve en alerte IJslandse hond-puppy brengt graag tijd buiten door. Ze hebben een omheinde tuin nodig met veel ruimte om te verkennen. Vanwege hun avontuurlijke karakter als jonge hond, zijn ze niet ideaal om in een appartement te wonen. Een tuin zou voor hen het beste zijn om tijd buiten door te brengen en tegelijkertijd indringers in de gaten te houden. Bovendien zijn deze honden het meest geschikt voor gezinnen met veel roadtrips. Dit komt omdat ze liever onderweg zijn en alleen thuis slapen.

Puppy kopen

Het IJslandse hondenras wordt als zeer robuust beschouwd met weinig aanleg voor erfelijke aandoeningen. Incidentele inteelt kan echter complicaties veroorzaken. Het wordt aangeraden om een ​​puppy te kopen bij een geregistreerde en gerenommeerde fokker. Lijsten van deze fokkers worden verstrekt door de Nederlandse Kennel Club in Nederland en Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus in België.

IJslandse hond Depositphotos_82393860_Shttps://www.nieuwehond.nl/ijslandse-hond/