Japanse Spaniel | Karakter | Verzorging | Hondenrassen


Japanse Spaniel of Japanse Chin

Japanse Spaniel of Japanse Chin-ras is meestal vredig en kan goed overweg met andere huisdieren in hetzelfde huis. Als een Japanse Chin is opgegroeid met een kat, kunnen ze meestal met elkaar overweg. Deze honden hebben dezelfde nette uitstraling als katten. Ze vinden het niet erg om in bad te gaan en kunnen zichzelf zonder hulp verzorgen.

Deze kleine hondjes zijn ongelooflijk gevoelig en kunnen onmiddellijk veranderingen in de stemming van hun baasje voelen. Japanse Spaniels passen zich doorgaans aan aan de algemene stemming van het gezin waarmee ze samenleven. De Japanse Spaniel hond houdt ervan om alleen binnen te blijven en is onverschillig om het huis te verlaten. Ze weerspiegelen ook het temperament van hun eigenaar – als de eigenaar kalm is en van eenzaamheid houdt, dan is de Japanse Chin dat ook. Aan de andere kant gaan Japanse Chin-honden graag naar buiten met hun gezin. Dit ras heeft meestal meer kans om te spinnen dan te blaffen. Ze zijn ook erg spraakzaam en praten veel.

Japanse Spaniel – FCI Rasgroep 9

De Japanse Spaniel of Japanse Chin behoort tot de rasgroep van de Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst: Japan
Huidige en oorspronkelijke taken: Gezelschapshond.
Temperament: Intelligent, Loyaal, Alert, Zelfstandig, Liefdevol
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

Andere namen: Japanse Chin

Uiterlijk

Japanse Chins zijn miniatuurhonden met een vierkant lichaam. Hun gezichten zijn plat en breed, waardoor ze er anders uitzien dan andere honden. Ze staan ​​bekend om hun elegantie en gratie.

De vertegenwoordigers van het ras hebben lange jassen van decoratief haar over hun hele lichaam, behalve hun snuit.

Schouderhoogte: Tussen de 20 en 25 cm.
Gewicht: Ze wegen tussen de 2,5 en 3 kilo.

Hoofd
De schedel is bol met een diepe stop. De neus van de Japanse Spaniel is breed met wijd geopende neusgaten. De oren zijn lang en hebben een driehoekige vorm. Ze hebben een schaar- of tanggebit.
Lichaam
Het lichaam is vierkant. De rug is recht. De staart wordt over de rug gedragen. De borst is diep met gewelfde ribben. Ze hebben rechte benen met kleine hazenvoeten.

Vacht: Lange, zachte vacht. Het is recht maar ligt niet vlak aan.
Kleuren: Japanse kinnen mogen volgens de norm alleen een tweekleurige kleur hebben. De hoofdkleur is wit. De vlekken zijn zwart of rood. Aftekeningen zijn aanwezig op het lichaam, ledematen, hoofd (rond de ogen, op de oren). Een witte bles tussen de ogen is zeer wenselijk. Vlekken kunnen chaotisch of symmetrisch over het lichaam worden verdeeld. Rode vlekken zijn er in elke schakering: van citroen tot pure chocolade.

Geschiedenis

Kleine hondenrassen bestaan ​​al eeuwen in vele culturen over de hele wereld. Toch zijn wetenschappers het er niet over eens hoe dit ras is ontstaan; veel oude legendes en mythen vertellen over deze kleine honden. Iedereen kan het er echter over eens zijn dat het ras zijn oorsprong vindt in Japan.

Gewone burgers die een Japanse Spaniel bezaten werden onderworpen aan de doodstraf omdat deze honden aanzien werden als huisdieren van de keizers. Bijgevolg werden deze honden nooit gebruikt voor jacht- of bewakingsdoeleinden.

Er wordt ook gezegd dat Boeddha – de grondlegger van het boeddhisme – werd verzorgd door deze kleine honden. Toen hij moe werd, zegt de legende dat de honden veranderden in gigantische leeuwen om hem op hun rug te steunen. Veel boeddhistische tempels bevatten schilderijen van dieren die lijken op moderne Japanse Chins. Er wordt aangenomen dat deze dieren zijn ontstaan ​​uit een sterke liefde tussen een leeuw en een aap.

Kleine leeuwachtige honden verschenen vermoedelijk in Japan vanwege de inspanningen van Tibetaanse monniken rond de 6e eeuw na Christus. De monniken gaven de keizer een kleine hond met haar dat op een leeuw leek.

Een ander verhaal zegt dat deze huisdieren vanuit China naar het Land van de Rijzende Zon kwamen.

De Japanners beschouwden de Japanse Spaniel als heilig; ze aanbaden letterlijk de dieren. Hierdoor is de vorming van het Japanse hondenras intrinsiek verbonden met de religieuze overtuigingen van het land. Het Japanse woord voor ‘juweel’ is ‘hin’ en ‘hin’ betekent letterlijk hond in hun taal.

In de 17e eeuw ontstonden de eerste stamboeken. De Japanners zorgden ervoor dat ze alleen dieren fokten met de juiste eigenschappen. Ze besteedden bijzondere aandacht aan de kleur van het dier, de plaats van de vlekken en de markering op het voorhoofd die ‘de vinger van Boeddha’ wordt genoemd.

Alleen bevoorrechte klassen mochten Japanse Spaniel-honden bezitten. Deze huisdieren hadden overal waar ze gingen persoonlijke bedienden en bewakers nodig. Het was iedereen buiten de keizerlijke familie verboden om een ​​van deze dieren te bezitten. Japan hield zijn hondenexport geruime tijd gesloten.

In de 16e of 17e eeuw wisselden de Japanners voor het eerst geschenken van honden uit met Europeanen. In 1613 kreeg de vrouw van Karel II verschillende kleine honden cadeau van de Japanse keizer.

In 1888 erkende de American Kennel Club het Japanse Chin-ras. Oorspronkelijk aangeduid als Japanse Spaniels, werd de naam pas in 1977 officieel veranderd in Japanse Chin door de International Canine Federation.

Japanse Spaniel Depositphotos_163421886_S

Gedrag

Japanse Chins zijn honden die geschikt zijn om alleen in huis te houden. Ze zijn erg gehecht aan een persoon en extreem afhankelijk van hem.

Karakter

Japanse Spaniels zijn aanhankelijke, vrolijke honden. Ze zijn graag in de buurt van hun gezin. En blaffen over het algemeen niet erg veel.

Sociaal

De omgang met andere huisdieren is over het algemeen uitstekend. Ook de omgang met soortgenoten en kinderen is zeer goed. De Japanse Spaniel is echter wel een zeer kleine hond, die niet bestand is tegen al te ruw spelen met andere honden of kinderen. Het is een hond die niet snel van zich afbijt.

Beweging

Honden van dit ras hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. Ze zijn graag aan het rennen en spelen. Door hun afmeting kunnen ze zeer goed op een etagewoning gehouden worden.

Opvoeding

Vooraf voorbereidingen nemen op een nieuwe Japanse puppy is cruciaal. Kleine voorwerpen op de grond kunnen gemakkelijk door de babyhond worden ingeslikt. Leg de draden van elektrische apparaten hoger om dit te voorkomen.

Bepaalde bloemen en kamerplanten zijn giftig voor huisdieren. Als u een van deze in uw huis heeft, controleer dan of ze schadelijk zijn voor honden.

De naam van een puppy is belangrijk en omvat naamtraining. Korte woorden die gemakkelijk uit te spreken zijn, zijn het beste. Dit maakt het gemakkelijker voor de eigenaar om de hond te roepen en gemakkelijk voor de hond om te onthouden. Beloon uw hond altijd als hij komt als hij wordt geroepen.

De Japanse Spaniel is vrij gemakkelijk op te voeden. Voed de hond altijd eerlijk, consequent, liefdevol en met zachte hand op. Omdat een babydier ’s nachts warmte nodig heeft, is het belangrijk om deze goed te voorzien. Heb geen medelijden met het dier, want het is koud zonder zijn moeder; zorg in plaats daarvan voor een warme hondenmand voor het dier. Als de hond een paar keer op het bed zit, is het bijna onmogelijk om hem eraf te krijgen. Dit komt omdat gewoontevorming een onvermijdelijk gevolg is van het op bed leggen van uw hond.

Het is niet zo goed om de hond van de tafel te voeren. De hond moet begrijpen dat hij een persoonlijke voerbak heeft. Ze hebben ook een specifiek schema voor wanneer ze eten; het toevoegen van te veel aanvullende voedingsmiddelen kan extreme gewichtstoename veroorzaken.

Japanse Spaniel Depositphotos_168477344_S

Training

Een Japanse Spaniel heeft regelmatig training nodig, te beginnen als ze een puppy zijn. U kunt ook beginnen met het trainen van een hond van 2-3 maanden die al vertrouwd is geraakt met eenvoudige taken, zoals wennen aan de afwas en een slaapplaats.

Een huisdier moet een rustige ruimte hebben om te rusten, weg van afleiding. Ze hebben ook een mooie hondenmand nodig die goed bij hen past. Huisdieren en andere dieren mogen geen bed delen vanwege het risico op een allergische reactie.

Japanse Spaniels zijn intelligente honden die snel nieuwe vaardigheden en commando’s leren. Ze zijn ook erg snel van begrip en kunnen gemakkelijk nieuwe dingen leren. Eigenaren moeten onthouden dat deze honden zich kunnen vervelen met lessen die saai en repetitief zijn. In plaats daarvan zouden ze hun lessen moeten diversifiëren zodat de Chin ervan kan genieten. Het is het beste om training op te nemen in de dagelijkse activiteiten van de hond. Dit stimuleert hen om mee te doen en vergroot de betrokkenheid. Wissel regelmatig tussen fysieke en mentale oefeningen om hun interesse vast te houden.

Japanse Chins zijn gemakkelijk te trainen. Ze leren snel basiscommando’s en kunnen door hun baasjes geroepen worden op commando om ze af te leiden tijdens het achtervolgen van een ander dier. Dit helpt eigenaren de kennis van een hond in hun voordeel te gebruiken.

Een hond heeft een leider nodig om te volgen; ze kunnen alleen iemand gehoorzamen die ze als een leider beschouwen. Daarom moet de hond door de eigenaar worden getoond hoe hij bij hem kan komen. Een hond die commando’s gehoorzaamt zal ook zijn eigenaar herkennen als leider.

Verzorging

Een huisdier met een lange vacht heeft meer zorg nodig dan anderen. Hun vacht moet 2-3 keer per week worden uitgekamd met een slicker. Tijdens de seizoenen van de herfst en de lente is dagelijks frequent kammen noodzakelijk. Dit komt omdat huisdieren in deze tijden zwaarder verharen, wat kan leiden tot geknoopte vacht die gemakkelijk in de war kan raken. Tijdens de zomer kan de hond een zonnesteek oplopen door het knippen. Hun vacht beschermen hen tegen de brandende hitte van de zon en de koude wind. Het hebben van een jas helpt honden ook om warm te blijven bij kouder weer. Daarom wordt het afgeraden om de vacht van een hond te knippen.

U moet een hondenshampoo voor lange vachten gebruiken wanneer u uw huisdier een of twee keer per maand wast. Vaker wassen is onnodig en niet de moeite waard. De pH-waarden van honden en mensen zijn dramatisch verschillend. Hierdoor kunnen verzorgingsproducten voor huisdieren die bedoeld zijn voor dieren de huid van een mens irriteren. Bij uitbreiding betekent dit dat mensen voorzichtig moeten zijn bij het toepassen van hondenverzorgingsproducten.

Pootverzorging houdt in dat u de poten afveegt met een doek of servet na zomerwandelingen. In de winter moeten ze echter met water en zeep worden gewassen. Dit is nodig omdat strooizout en chemicaliën gevaarlijk kunnen zijn en deze niet zonder zeep verwijderd kunnen worden. Bovendien kan de poothuid worden beschermd tegen beschadiging door het gebruik van speciale wassen. Deze kunnen voor het lopen worden aangebracht en direct daarna worden verwijderd.

Elke 10 tot 14 dagen moeten de nagels van het huisdier worden geknipt. Dit komt omdat hun klauwen continu groeien. Sommige honden lopen over het asfalt en hoeven hun nagels niet te laten knippen. In plaats daarvan schrapen ze ze tegen de straat als ze over het asfalt lopen.

Het is van cruciaal belang om de nagels van huisdieren correct te knippen. Je wilt de nagel niet hoger dan een bloedvat knippen; hierdoor kan de nagel geïnfecteerd raken. Als u niet zeker weet hoe u deze procedure moet uitvoeren, vraag dan een trimmer om hulp. Een trimmer kan u laten zien hoe u de overgroeide nagel van het huisdier kunt knippen zonder ze te beschadigen.

Kleine hondenrassen hebben vaak tandproblemen. Dit komt omdat ze niet allemaal tanden laten groeien, melktanden voortijdig loslaten, overmatige tandsteen- en tandplakvorming hebben. Het is belangrijk om de tanden van een hond regelmatig te poetsen om tandsteen en gaatjes te voorkomen. Dit kan elke dag. Veterinaire tandpasta’s zijn noodzakelijk voor een goede mondverzorging. U kunt speciale tandenborstels of vingertoppen gebruiken om tanden schoon te maken.

Japanse Chins moeten regelmatig worden schoongemaakt. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot ontsteking door ophoping van vuil en vocht in de oren. Reiniging kan met veterinaire lotions; het wordt afgeraden om boorzuuralcohol, babycrème of peroxide te gebruiken voor reinigingsdoeleinden.

Japanse Spaniel puppy Depositphotos_10896684_S

Japanse Spaniel Puppy info en gezondheid

De volgende soorten aandoeningen worden als kenmerkend voor de Japanse kin beschouwd:

Brachycefalie;
Oogproblemen (erosie van de iris, atrofie van het netvlies, cataracten);
Abnormale kaakstructuur;
heupdysplasie;
Hersenoedeem.

Brachycefalie is een specifiek type aandoening die voorkomt bij alle honden met een platte snuit. Ze snurken en snurken terwijl ze slapen. Bij warm weer of in een benauwde kamer kunnen ze gaan stikken.

Japanse kinnen hebben vaak dergelijke afwijkingen – dubbele rijen wimpers. Deze overtreding veroorzaakt grote overlast voor de hond en veroorzaakt ernstige oogirritatie.

Om een ​​gezonde pup te krijgen zonder veel ziektes, moet je je fokker heel zorgvuldig uitkiezen. Professionals die te goeder trouw werken, controleren baby’s altijd op gezondheidsproblemen.

Hoe kies je een Japanse Spaniel puppy?

Japanse Spaniel fokkers moeten zeer zorgvuldig worden gekozen. Om geen puppy te hebben met een overvloed aan genetische ziekten, moet u een verantwoordelijke fokker kiezen die van zijn werk houdt en zijn klanten respecteert.

Fokkers moeten de volgende soorten hondenonderzoeken uitvoeren: oog- en hartonderzoek, dit zijn tests voor problemen met het patellagewricht. Alleen dan mogen individuen zich voortplanten. De beoordelingen en tests zijn verplichte procedures om de gezondheid van het nageslacht te waarborgen. U kunt een pup kopen bij een particuliere specialist of hobbyfokker. De tweede optie is meestal betrouwbaarder. Kies een hobbyfokker met een bewezen staat van dienst die al vele jaren bestaat.

Japanse Spaniel Depositphotos_166320508_Shttps://www.nieuwehond.nl/japanse-spaniel/