Kurilian Bobtail – Alles over katten


Kurilian Bobtail

De Kurilian Bobtail, ook wel de Kurilen Stompstaartkat genoemd vind je in zowel lang- als kortharige versie. Kenmerkend aan deze kat is zijn pomponstaart en uiterst vriendelijk karakter. Deze aanhankelijke kat houdt ervan om geknuffeld te worden, maar is daarnaast ook een echte jager. Alles wat kruipt, vliegt of springt maakt geen kans meer.

Kurilian Bobtail profiel

Levensverwachting : 15-20 jaar
Gemiddelde hoogte : 25-35cm
Gemiddeld gewicht : 5-7 kg

Vachttype : Kort- en langhare versie. Nauwelijks ondervacht.
Vachtkleur en lichaamstype : Alle patronen en kleurvariëteiten, op colourpoint na, zijn toegestaan bij de Kurilian Bobtail.
Verzorging vereist : Kortharig: 1x per week; Langharig: 2x per week.
Vergelijkbare rassen : Japanse Bobtail.

Geschiedenis

De Kurilian Bobtail is een kattenras dat is geboren en gefokt op de Kuril eilanden, vroeger Japans grondgebied, maar nu sinds 1875 eigendom van Rusland. Deze archipel bestaat uit 56 vulkanische eilanden, waar al ongeveer twee eeuwen lang bobtail katten leven. De bewoners van deze regio waarderen deze katten al meer dan 200 jaar vanwege hun ongelooflijke jachtcapaciteiten, waardoor ze knaagdierpopulaties effectief onder controle houden. In feite jagen deze katten in groepen om nog efficiënter te zijn, en ze staan bekend om hun jacht op zalm uit het water.

Dit ras die zijn oorsprong vindt op de Kuril eilanden en zich vervolgens heeft verspreid naar andere delen van Rusland, is daar een populair ras geworden. In Amerika, waar hij nog steeds zeer zeldzaam is, produceert hij echter niet zoveel nesten als andere rassen, met slechts één nest per jaar. Eén ding dat deze katten uniek maakt, is dat de mannetjes net zo goed helpen bij de opvoeding van hun jongen als de vrouwtjes.

Eigenlijk is het nog een klein beetje onzeker wat de ware oorsprong is van de Kurilian Bobtail kat,  omdat ze al zodanig lang geleden zijn ontstaan. Aangezien het ras al bestond op de Kurilen-eilanden, is de variant hoe wij hem kennen waarschijnlijk ontstaan als een kruising met de Japanse Bobtail. Beide rassen staan bekend als zeer goede jagers, dus namen vissers en reizigers ze vaak mee als ze gingen vissen of reizen op het water. Toen de eilanden nog in Japanse handen waren, kwamen deze vissers en reizigers naar deze eilanden. Zo kwam de Japanse Stompstaartkat op dit eiland terecht.

Toen de Kuril-eilanden onder Russische controle vielen, werd dit gebied gebruikt voor militaire doeleinden, waardoor het veel moeilijker te bereiken was. In dit isolement vermengden Japanse Stompstaartkatten zich met de Kurilen Stompstaartkatten. De eilanden werden pas weer toegankelijk na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991. Vanaf toen, rond 1950, werden deze katten door Russische wetenschappers en toeristen meegenomen naar het vasteland.

Kurilian Bobtail Depositphotos_256167806_S

Persoonlijkheid Kurilian Bobtail

De Kurilen Stompstaartkat of Kurilian Bobtail is een ideaal huisdier omdat deze katten goed overweg kunnen met andere diersoorten, waaronder honden. Ze zijn ook tolerant en vriendelijk tegenover kinderen van alle leeftijden. Een rustige, flexibele kat met een groot aanpassingsvermogen, dat zijn ze wel zeker. Hierdoor passen in bijna elk huishouden of omgeving.

Deze katten zijn zeer intelligent, trainbaar en zeer zachtaardig. Ze spelen graag en zijn nieuwsgierig en slim. Ze zijn enorm toegewijd aan hun menselijke families en zijn dus uiterst aanhankelijk. Ze zullen je dankbaar zijn als je hen veel schoottijd kan bieden en de kittens ’s nachts het bed laat delen. Al snel zul je merken dat je Kurilian Bobtail zich aan jou zal hechten, wat een geweldig gevoel is. Ze hebben een uiterst fijn karakter en zullen steeds vriendelijk en sociaal uit de hoek komen. Ze zullen niet snel bang zijn of zich terughoudend gedragen naar vreemden toe, dus nodig gerust je vrienden uit, jouw viervoeter zal jullie vergezellen.

Naast het zachtaardige karakter hebben ze ook een speelse kant, zoals vele katten. Ze zijn zeer goede rattenvangers aangezien ze gek zijn op alles wat beweegt. De De Kurilian Bobtail of Stompstaartkat leefde op de Kurilen eilanden, waar hij jaagde op slangen, hazen en eekhoorns. Maar het waren niet alleen landrotten; het waren ook uitstekende vissers.

Gezondheid

Er zijn geen bekende gezondheidsproblemen waar de Kurilen Stompstaartkat meer vatbaar voor is dan andere kattenrassen. Dit komt voornamelijk door de oorsprong van het ras in het wild en zijn jachtkarakter. Natuurlijk kan de jacht ook gezondheidsproblemen veroorzaken en kunnen ze ziekten van andere dieren oplopen. Zorg er dus voor dat uw kat de aanbevolen vaccinaties van uw dierenarts krijgt en houd zijn gezondheid altijd goed in de gaten!

Kurilian Bobtail Depositphotos_429828710_S

Verzorging Kurilian Bobtail

De Kurillian bobtail heeft een dikke, dubbele vacht die zacht en soepel is en niet snel klit. Door de vacht van deze kat eenmaal per week te borstelen, blijft deze gezond. Dit ras is daarenboven ook zeer gewillig om zich te laten verzorgen door zijn zacht karakter, wat de verzorging eenvoudiger maakt. Als uw Kurilian Bobtail kat kort haar heeft, moet u hem of haar één keer per week kammen om dode haren, vuil en eventuele beestjes die zich in de vacht hebben genesteld te verwijderen.

Als uw Kurilen lang haar heeft, moet u hem of haar minstens twee keer per week kammen.Maak van het kammoment ook gebruik om te huid eens te controleren. Als jouw kat veel buiten komt en jaagt, kan hij vlooien of teken krijgen. Bij het jagen kan hij gebeten of gekrabd worden door een ander dier. Als dergelijke problemen zich voordoen terwijl u uw kat verzorgt, aarzel dan niet om onmiddellijk actie te ondernemen. Er zijn medicijnen tegen vlooien, en teken kunnen worden verwijderd met een tekentang. Een wondje kan vanzelf genezen, maar houd het in de gaten omdat het geïnfecteerd kan raken. Als de problemen niet snel verbeteren, ga dan altijd naar de dierenarts.

De Kurilen Stompkat heeft geen speciaal soort voer nodig, maar het is wel aan te raden om een dieet te geven met een wat hoger eiwitgehalte. De Kurilen Stekelkat is een echte jager en een gespierde kat, dus deze extra eiwitten zullen hem helpen deze levensstijl goed vol te houden. Beknibbel ook zeker niet op goedkoop voer, maar ga altijd voor kwaliteit.

Verschijning

De Kurilian Bobtail of Kurilen Stompstaart kat heeft een korte staart geen afwijking, maar een natuurlijke genetische eigenschap die zich vroeg in het leven ontwikkelt. Elke kat heeft een unieke staartstructuur, net als zijn eigen vingerafdruk. De staart is rond de 8cm en kan spiraalvormig, hoekig of geknikt zijn.

Deze katten hebben ook een gespierde bouw in een fors, compact lichaam, met een gewicht tot 6 kg. Hun lichaam is middelgroot tot groot en compact met grote koppen en walnoot-vormige ogen. De katers zijn groter dan de poezen en hun vachtlengte kan variëren van kort tot middellang. Zijn poten zijn sterk en de achterste zijn langer dan de voorste. Dit maakt dat hij met zijn sterke achterpoten goed kan springen. Dat is ook de reden waarom een hoge krabpaal noodzakelijk is.

De kop is wigvormig met middelgrote oren die hoog op zijn kop staan en met aan de uiteinden zichtbare pluimpjes. Ze hebben grote, walnoot-vormige ogen die iets wat schuin geplaatst zijn.

Wat betreft de vacht zijn er dus 2 soorten. Er is een kort- en langhare versie van de Kurilian Bobtail. Ze hebben doorgaans een halflange, zijdeachtige vacht en ze hebben nauwelijks ondervacht. Je komt dit ras tegen in een breed scala aan kleuren en patronen, waaronder rode, grijze en bobcat-strepen, evenals zilveren highlights, effen, tabby en elke kleur met wit.

Kurilian Bobtail Depositphotos_169272994_Shttps://www.nieuwekat.nl/kurilian-bobtail/