LaPerm – De Nieuwe kat


LaPerm

LaPerm-katten zijn geliefd om hun gekrulde vacht, aanhankelijke persoonlijkheid en luidruchtige, trotse spinnen. Ze zijn een gemakkelijke en knuffelige kat om mee samen te leven vanwege hun liefdevolle aard en onderhoudsarme vacht. Een interessant weetje is dat de kruising tussen een LaPerm en een Munchkin de “Skookum” wordt genoemd en deze kleine, krullende katten worden beschouwd als een van de schattigste kattenrassen.

LaPerm profiel

Levensverwachting : 10-15 jaar
Gemiddelde hoogte : 15-25cm
Gemiddeld gewicht : 3,5-4,5 kg
Vachttype en -kleur : langharig gekruld en in alle kleuren
Lichaamstype : middelgroot
Verzorging vereist : wekelijks
Vergelijkbare rassen : Munchkin

Geschiedenis

De geschiedenis van de LaPerm-kat is een bijzonder verhaal dat begon in de vroege jaren tachtig in Oregon. Een nest van zes kittens werd geboren en in dit nest was er één kitten dat opviel: een haarloos kitten met grote oren en een tabbypatroon. Naarmate hij ouder werd, begon hij een zachte, krullende vacht te ontwikkelen en werd hij uiteindelijk vernoemd naar zijn opvallende kenmerk en kreeg hij de naam Curly.

Hoewel de LaPerm-kat niet meteen werd herkend als een uniek ras, bleef de genetische mutatie die de kaal-dan-krullendheid veroorzaakte steeds vaker voorkomen. Na 10 jaar begonnen mensen op zoek te gaan naar informatie over het gen dat dit veroorzaakte. Uiteindelijk begon een fokster de katten te isoleren, fokken en showen, en andere fokkers merkten de unieke kenmerken van de kat op.

De naam LaPerm is een knipoog naar de gekrulde jassen van deze katten, die lijken op een permanent kapsel. Deze unieke katten hebben zich sinds hun ontstaan snel verspreid en worden nu beschouwd als een populair ras. De geschiedenis van de LaPerm-kat is een verhaal van toewijding en doorzettingsvermogen, en het is duidelijk dat deze katten met hun prachtige krullen en lieve persoonlijkheden een blijvende indruk hebben gemaakt op mensen over de hele wereld.

LaPerm Depositphotos_538939192_S

Persoonlijkheid

Als het gaat om de persoonlijkheid van de LaPerm-kat, zijn er veel positieve dingen te zeggen. Deze katten zijn niet alleen sociaal en geliefd, maar ook bijzonder aanhankelijk. Ze houden van fysiek contact en zijn daarom echte mensenkatten. Of ze nu op je schoot liggen, op je boekenplank klimmen, op je schouders zitten of van bovenaf toezicht houden op hun domein, ze zijn altijd in de buurt.

Deze katten zijn behoorlijk actief en hebben een hoge speelsheid. Ze zijn ook nieuwsgierig en behoorlijk intelligent, dus het is belangrijk om ze mentaal en fysiek uitgedaagd te houden. Maar als het tijd is om te ontspannen, zijn ze goede schootkatten en houden ze ervan om op de bank met je mee te knuffelen en luid te spinnen om hun tevredenheid te uiten. Ze zullen vaak hun hand uitstrekken om je gezicht met hun poten aan te raken en hun hoofd tegen de jouwe te snuffelen om liefde te tonen.

Een ander kenmerk van de LaPerm-kat is hun spraakzaamheid. Het praten zat er al in bij de voorouders van deze katten, en ze praten echt met jou. Ze zijn ook vriendelijk tegen vreemden en zijn vrij ontspannen en rustig, waardoor ze gemakkelijk contact leggen.

Als je een beginnende eigenaar van gezelschapsdieren bent, is de LaPerm-kat een uitstekende keuze. Deze katten zijn onderhoudsarm en heel sociaal. Maar bovenal zijn ze charmant en hebben ze een persoonlijkheid die moeilijk te weerstaan is. De LaPerm-kat is een unieke en liefdevolle metgezel die elke dag zorgt voor een glimlach op je gezicht.

Gezondheid

Als u op zoek bent naar een gezonde en levendige kat, dan is de LaPerm een uitstekende keuze. Over het algemeen zijn LaPerms gezonde huisdieren die niet bijzonder vatbaar zijn voor genetische ziekten of aandoeningen. Met een verwachte levensduur van 10-15 jaar, kunnen deze katten een lang en gelukkig leven leiden.

Het is belangrijk om uw LaPerm goed te voeden en de ruimte te geven om te rennen en te spelen. Verantwoordelijke LaPerm-fokkers zullen kittens testen op genetische gezondheidsproblemen om ervoor te zorgen dat ze gezond zijn voordat ze bij hun nieuwe eigenaar terechtkomen.

Hoewel LaPerms over het algemeen gezonde katten zijn, is het nog steeds belangrijk om regelmatig geplande dierenartsafspraken te houden en het advies van de dierenarts van uw kat in te winnen. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat uw LaPerm een lang, gezond en gelukkig leven zal leiden.

Depositphotos_479739104_S

Verzorging

De LaPerm kat staat bekend als een onderhoudsarm ras. Ondanks hun gekrulde lokken zijn LaPerm-katten eigenlijk vrij gemakkelijk te verzorgen. Een wekelijkse borstelbeurt is meestal voldoende om klitten te voorkomen en hun vacht in goede conditie te houden. Af en toe een badje is ook toegestaan als ze het niet erg vinden.

Hoewel ze speelgoed nodig hebben om te klimmen en te spelen, zijn ze over het algemeen graag binnenshuis. Lichaamsbeweging en spelen is zoals bij vele rassen belangrijk voor hun welzijn en gezondheid. Dit ras is intelligent en houdt van een mentale uitdaging, dus het is altijd goed om hun geest te stimuleren. Het geven van interactieve kattenspelletjes is een van de favoriete manieren van dit ras om energie kwijt te raken, vooral tijdens de kittentijd.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat LaPerms een dieet van hoogwaardig kattenvoer krijgen dat wordt aanbevolen door uw dierenarts. Het is altijd verstandig om regelmatig geplande dierenartsafspraken te maken en het advies van de dierenarts van uw kat in te winnen.

Verschijning

De LaPerm kat is een uniek en charmant ras dat bekend staat om zijn prachtige krullende vacht. Of het nu langharig of kortharig is, het gekrulde haar van deze katten is zeker een opvallend kenmerk. Het is het resultaat van een mutatie die in de jaren tachtig werd ontdekt, waardoor deze katten een relatief nieuw ras zijn. Het haar heeft typisch zachte golven en veerkrachtige krullen, die lijken op het menselijke permanentkapsel, wat de inspiratie was voor hun naam.

De vacht van een LaPerm heeft strakke krullen bij de buik, nek en oren, en ontspannen golven op de rest van het lichaam. Dit ras komt in elke beschikbare kleur en patroon, inclusief schildpad-, tabby-, rode, calico- of zwarte. De katten zijn middelgroot, hebben lange poten, grote oren en een lange, gepluimde staart. Hun amandelvormige ogen kunnen elke kleur hebben en geven hun een alerte en levendige uitdrukking.

Een leuk weetje over de LaPerm-katten is dat sommige kittens kaal geboren kunnen worden en pas enkele weken later hun kenmerkende gekrulde vacht krijgen. Dit draagt alleen maar bij aan hun unieke uitstraling.

Ondanks hun opvallende uiterlijk zijn LaPerm-katten eigenlijk vrij gemakkelijk te verzorgen. Het is belangrijk om hun vacht wekelijks te borstelen om klitten te voorkomen. Af en toe een badje mag ook, en ze vinden het vaak niet erg.

De LaPerm kat is een absoluut plaatje. Maar deze katten zijn zoveel meer dan alleen een mooi uiterlijk.

LaPerm Depositphotos_462865858_Shttps://www.nieuwekat.nl/laperm/