Top 7 Japanse hondenrassen – De Nieuwe Hond


Japanse hondenrassen van Hokkaido tot Tokyo

Japan, een land dat bekend staat om zijn rijke cultuur, tradities en prachtige landschappen, heeft ook een diepgewortelde geschiedenis als het gaat om het fokken van honden. Door de eeuwen heen hebben de Japanners hondenrassen ontwikkeld die zowel uniek als uitzonderlijk zijn in hun uiterlijk, temperament en functie. Deze rassen hebben niet alleen een speciale plaats in de harten van de Japanners, maar hebben ook internationale erkenning en bewondering gekregen. Van de besneeuwde bergen van Hokkaido tot de dichte stedelijke centra van Tokyo, de honden van Japan hebben elk hun eigen verhaal en betekenis die geworteld zijn in de regionale geschiedenis en het klimaat van het land. Dit artikel zal een blik werpen op zeven van deze bijzondere Japanse hondenrassen, waarbij elk ras wordt verkend op basis van zijn oorsprong, kenmerken en de unieke rol die het heeft gespeeld in de Japanse samenleving.

Bewonderenswaardige Japanse hondenrassen

De relatie tussen de Japanners en hun honden is er een van wederzijds respect en bewondering. In Japan worden honden niet alleen gezien als huisdieren, maar ook als metgezellen, werkers en soms zelfs als symbolen van geluk en voorspoed. Historische verslagen en archeologische vondsten suggereren dat honden al duizenden jaren deel uitmaken van het Japanse leven. Van oude keizers die zich omringden met statige honden tot vissersdorpen die vertrouwden op de vaardigheden van hun honden om te jagen en te beschermen, de band tussen mens en hond in Japan is er altijd een van diepe connectie geweest. Terwijl sommige van deze rassen zijn ontstaan uit de noodzaak van fysieke arbeid, zoals jagen of bewaken, zijn anderen meer gefokt voor gezelschap en vertegenwoordigen ze de esthetische idealen van hun tijd. Wat al deze rassen echter gemeen hebben, is hun vermogen om te overleven en zich aan te passen aan de veranderende tijden, terwijl ze de essentie van hun oorsprong behouden. In de volgende secties zullen we zeven van de meest iconische Japanse hondenrassen introduceren, die elk een uniek facet van de Japanse cultuur en geschiedenis belichamen.

Zeven iconische Japanse hondenrassen

Deze inleiding dient als een poort naar de fascinerende wereld van Japanse hondenrassen. Terwijl je verder leest, zul je niet alleen leren over de fysieke kenmerken en temperamenten van elk ras, maar ook over de culturele en historische context die heeft bijgedragen aan hun ontwikkeling. Van de majestueuze Akita tot de nieuwsgierige Shiba Inu, elk ras heeft een verhaal te vertellen dat zowel verrijkend als leerzaam is. Bereid je voor op een reis die diep duikt in de erfenis van Japan’s meest geliefde viervoeters.

Akita (Akita Inu)

Akita Inu sociaal- Japanse hondenrassen

Akita (Akita Inu) – Er zijn eigenlijk twee verschillende soorten Akita’s: de Japanse Akita Inu en de Amerikaanse Akita. Beide rassen hebben een gemeenschappelijke afstamming maar verschillen qua uiterlijk en temperament. De Japanse Akita Inu is een van de Japanse hondenrassen met een meer vosachtige uitstraling, terwijl de Amerikaanse Akita robuuster is met een breder hoofd. Akita’s zijn loyale en moedige honden, vaak gereserveerd, maar zeer beschermend voor hun gezin. Ze vereisen vroege socialisatie en training, gezien hun sterke wil en onafhankelijkheid.

Shiba Inu

Shiba Inu - Japanse hondenrassen
Shiba Inu – Dit is een klein tot middelgroot ras, bekend om zijn onafhankelijke aard en fox-achtige uiterlijk. De Shiba Inu is een levendige, alerte en uiterst intelligente hond. Zijn vacht, die kan variëren van rood tot zwart en tan, heeft een dikke ondervacht, wat hem beschermt tegen koude temperaturen. Hoewel ze soms eigenwijs kunnen zijn, zijn ze vaak heel aanhankelijk met hun familie.

Kishu Ken

Kishu Ken- Japanse hondenrassen
Kishu Ken – Een middelgroot jachthondenras dat oorspronkelijk werd gebruikt voor de jacht op wild, zoals wilde zwijnen en herten. Ze zijn loyaal, gereserveerd en enigszins gereserveerd tegenover vreemden. De Kishu heeft een korte, dichte vacht en komt meestal voor in wit, rood of brindle.

Shikoku Ken

Shikoku Ken - Japanse hondenrassen
Shikoku – Ook bekend als de Shikoku Ken. Dit Japanse hondenras is vergelijkbaar in uiterlijk met de Shiba Inu, maar is iets groter en heeft een meer wolfachtige uitstraling. Shikokus zijn alert, intelligent en hebben een sterk jachtinstinct. Ze hebben een dikke, dubbele vacht die hen beschermt tegen de elementen.

Kai Ken

Kai Ken - Japanse hondenrassen
Kai Ken – Ook bekend als de Kai Dog. Ze zijn brindle van kleur en werden oorspronkelijk gebruikt voor de jacht in de bergachtige regio’s van Japan. De Kai Ken is een loyale, intelligente en relatief zeldzame hond in Japan. Dit Japans hondenras zijn gereserveerd maar vriendelijk en hebben de neiging om een sterke band te vormen met hun eigenaars.

Hokkaido

Hokkaido - Japanse hondenras
Hokkaido – Ook bekend als de Hokkaido Ken of Ainu-ken. Ze zijn gebruikt voor de jacht in koude regio’s en hebben een dikke dubbele vacht. Hokkaido’s zijn moedig, slim en loyaal. Ze hebben echter wel een sterk territoriaal instinct en kunnen terughoudend zijn tegenover vreemden.

Japanse Chin of Japanse Spaniël

Japanse Chin of Japanse Spaniël Depositphotos_163421886_S
Chin – Ook wel bekend als de Japanse Chin of Japanse Spaniël. Dit is een klein, langharig ras dat eerder een gezelschapshond is dan een werkhond. Met hun elegante uiterlijk en gracieuze bewegingen zijn Chins echte schoothondjes. Ze zijn lief, aanhankelijk en kunnen soms koppig zijn. Hun zijdeachtige vacht vereist regelmatige verzorging om er op zijn best uit te zien.

Samen vertegenwoordigen deze zeven Japanse hondenrassen een breed spectrum van de Japanse hondencultuur, elk met hun unieke geschiedenis, uiterlijk en temperament. Als je overweegt een van deze rassen te krijgen, is het belangrijk om hun specifieke behoeften en temperamenten te onderzoeken om te zorgen voor een goede match met je levensstijl.

 

Prijs van Japanse hondenrassen

De prijs van een Japanse hond varieert sterk afhankelijk van het ras, de fokker, de kwaliteit van de hond (bijvoorbeeld showkwaliteit versus huisdierkwaliteit), gezondheidstesten en certificeringen, en geografische locatie. Hier is een ruwe schatting voor enkele populaire Japanse hondenrassen:

  1. Akita (Akita Inu): Een pup van een gerenommeerde fokker kan variëren van €800 tot meer dan €2.500, afhankelijk van de kwaliteit en het stamboompapier.
  2. Shiba Inu: De prijs voor een Shiba Inu pup kan variëren van €1.000 tot €3.000 of meer, afhankelijk van verschillende factoren.
  3. Kishu Ken: Dit is een zeldzamer ras buiten Japan, dus de prijzen kunnen variëren tussen €1.000 en €2.500.
  4. Shikoku: Eveneens zeldzaam buiten Japan, kan variëren van €1.200 tot €2.800.
  5. Kai Ken: De prijs voor een Kai Ken pup ligt vaak tussen de €1.000 en €2.500.
  6. Hokkaido (Hokkaido Ken of Ainu-ken): Omdat het een zeldzamer ras is buiten Japan, kan de prijs variëren van €1.000 tot €2.500.
  7. Chin (Japanse Chin of Japanse Spaniël): Prijzen voor een Japanse Chin pup variëren meestal tussen €1.000 en €2.500, hoewel top showkwaliteit pups meer kunnen kosten.

Bij het overwegen van de aanschaf van een hond is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de initiële kosten van de aankoop, maar ook met de levenslange kosten voor voedsel, medische zorg, training, verzekering en andere gerelateerde uitgaven. Het wordt ook sterk aanbevolen om altijd te kiezen voor een verantwoorde fokker die gezondheidstesten uitvoert op hun fokdieren en een goede sociale omgeving biedt voor hun pups.

 

Stock afbeeldingen van Depositphotoshttps://www.nieuwehond.nl/japanse-hondenrassen/